Spela videoklipp

Solceller för BRF

Låt solens energi finansiera er bostadsrättsförenings gröna omställning mot både elproduktion via solceller och laddinfrastruktur för era fordon. Solceller ger er BRF goda möjligheter att minska den totala driftkostnaden samt öka fastigheternas värde.
En solcellsanläggning är en investering som medför värde både för miljön och för de boende. Genom att gå över till individuell mätning och debitering kan ni som bostadsrättsförening öka förutsättningarna för en lönsam solcellsinvestering – utan att behöva höja hyran. För en BRF finns det mycket pengar att tjäna på ett effektivt utnyttjande av takytan och våra skickliga montörer och elektriker ser till att era solceller fungerar som de ska under även svåra förhållanden.

Vi guidar er i processen att hitta rätt tekniska lösningar. Läs mer om våra produkter här.

vi räknar på din solaffär

  Kontakta oss för att boka en kostnadsfri rådgivning.
  Vi utgår alltid från er elförbrukning och anpassar våra lösningar därefter. En övergång till solenergi ska inte bara förse er med fossilfri, förnybar el utan även ett ökat totalvärde av bostaden.

   

  Solceller för din BRF – en helhetslösning med flera komponenter

  Solceller blir som mest lönsamma när egenförbrukningen är högre, och det finns en bra möjlighet att få solcellsanläggningen att jobba mot hela BRF:ens förbrukning, alla bostäders egen förbrukning samt laddningen av elbilar.

  När solcellernas arbete riktas mot egenförbrukningen finns anledning att förenkla debiteringen för hela bostadsrättsföreningen. Individuell mätning och debitering (IMD) är den sista komponenten som binder samman hela lösningen.

  Kostnad för solceller och
  laddstolpar

  Generellt kan en BRF investera i solceller och laddstolpar med fastigheten som säkerhet utan att höja avgifterna, där lånen är återbetalda med besparingar efter 10 år.

  Under de 20 efterföljande åren kan ni glädjas åt att ni har en egen sedelpress på taket.

  Sex anledningar att investera i solceller

  1

  SÄNKTA ELKOSTNADER

  Med solceller på taken i er brf sänker ni era löpande elkostnader och blir självförsörjande på el under sommarmånaderna. Då kan ni också sälja tillbaka överskottsel till nätbolaget och få intäkter som kan täcka inköp av el på vintern.

  2

  ÖKAT VÄRDE PÅ ER BRF

  Studier har visat att solceller är en investering som kan höja värdet på ett hus med 15-20 procent, ibland ännu mer. För bostadsrättsföreningar ökar det attraktionsvärdet och gör att de enskilda bostadsrätterna stiger i pris.

  3

  FÖRDELAKTIGA SERVICEAVTAL

  Inte nog med att vi tar hand hela processen från planering till driftsättning när vi sätter upp er solcellsanläggning. När allt är klart står vi också till tjänst med regelbunden översyn och optimering av anläggningen om ni så önskar.

  4

  NI BIDRAR TILL EN BÄTTRE MILJÖ

  Visst innebär tillverkning av solceller en miljöpåverkan. Men när de väl är på plats kompenserar de inom ett fåtal år den energiåtgång som krävts och under återstoden av sin 20-25 år långa livslängd är er anläggning sedan en ren vinst både för er brf och för miljön.

  5

  ANLÄGGNING SOM SKÖTER SIG SJÄLV

  En solcellsanläggning kräver inget arbete från föreningens sida utan sitter tryggt på taket och producerar el. När det regnar sköljs smuts och blad bort och panelerna behöver i regel inget ytterligare löpande underhåll.

  6

  GRÖNT SKATTEAVDRAG FÖR SOLCELLER

  Från och med 1 januari 2021 finns ett “grönt” skatteavdrag för solceller, som ni får göra i stället för vanligt ROT-avdrag. Det gröna avdraget är på 15% istället för det vanliga 30%, men gäller till skillnad från vanlig ROT både för arbetskostnaden och kostnaden för solcellsanläggningen.

  BOKA EN KOSTNADSFRI KONSULTATION MED VÅRA SOLCELLEXPERTER

  Peter Kokocha

  Johan Jansson

  Simon Bojestig

  Krävs det bygglov för solceller?

  I normala fall krävs inte bygglov för att installera solceller. Det finns dock två undantag – om detaljplanen i området där er brf ligger har regler kring solceller, eller om er kommun har beslutat om att särskilda områdesbestämmelser ska gälla i området. Ett exempel på det är när husen i området anses vara av särskilt värde ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

  Står det inte annat särskilt angivet i detaljplan eller i eventuella områdesbestämmelser så är det alltså fritt fram att installera solceller i er brf. Om ni är osäkra på om det finns regler för solceller i detaljplanen eller om det finns särskilda områdesbestämmelser där du bor, fråga hos kommunen!

  Regler för laddstolpar i BRF

  Vi står på randen till ett storskaligt genombrott för elbilar i Sverige, och redan har många bostadsrättsföreningar förberett sig genom att installera åtminstone ett mindre antal laddstolpar på sina parkeringsplatser. Sedan 2020 gäller att man vid ny- och ombyggnationer måste planera för elbilsladdning på alla p-platser genom att lägga ledningsrör som förenklar en senare installation av laddstolpar.

  Vi hjälper bostadsrättsföreningar att installera laddstolpar, gärna i kombination med solceller. Laddstolpar gör er brf mer attraktiv och höjer värdet på bostadsrätterna, samtidigt som de underlättar för de boende som redan funderar på att ta steget över till elbil. Kontakta oss så berättar vi mer!

  Löpande service

  Med vårt serviceavtal för solcellsanläggningar får er brf en garanti på att anläggningen fortlöpande sköts och fungerar på ett optimalt sätt. I serviceavtalet ingår bland annat daglig övervakning av anläggningen och larm vid driftstörning, fri rådgivning, regelbundna besiktningar och alla arbetskostnader täckta vid eventuellt garantifel på produkterna.

  Läs mer om vårt serviceavtal

  Vår process

  Vår arbetsprocess för solceller i brf är noggrant framtagen utifrån många års erfarenhet av solcellsinstallationer. Från analys av förutsättningar och en skräddarsydd planering till driftsättning av er anläggning tar vi hand om alla bitar för en så smidig process som möjligt och med fokus på att minimera störningar och olägenheter i er brf.

  Läs mer om vår arbetsprocess

  lär dig mer om solceller

  samarbetspartners

  Vi använder cookies för att du ska få en bra användarupplevelse. Läs mer om cookies här.