Bästa solcellsanläggningen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Solcellsanläggningar på lantbruk har blivit vanligt de senare åren. Gårdarna har stora tak och många gårdar har energikrävande produktion. Det är perfekt kombination för att satsa på solenergi. El av Sol har levererat solcellsanläggningar på många stora gårdar över hela Sverige.

Det är föreningen Svensk Solenergi som utser vinnaren av årets solcellanläggning. Svensk Solenergi är en branschförening som med cirka 260 professionella medlemmar representerar såväl den svenska solenergibranschen och andra aktörer som verkar inom solenergiområdet. Juryn be­aktar såväl ekonomi som tekniskt utförande och utmärkelsen avser såväl solvärme- som solelanlägg­ningar.

Per Watz, som driver Husby gård i Tumbo utanför Eskilstuna, har kycklinguppfödning som primär sysselsättning men driver även spannmålsproduktion och uthyrning av maskiner och maskinoperatörer inom lantbruket. Han säger: ”Det är mycket glädjande att få priset. Jag är en stolt solenergiproducent och för mig är solcellsanläggningen en ekonomisk och miljömässig framgång. Priset sporrar mig till vidare utveckling av min anläggning”. Du kan se mer om Per Watz och Husby gård här:

 

Anläggningen är projekterad, projektledd och monterad av El av Sol. Håkan Lindberg är mycket stolt av att ha varit involverad i projektet från början till slut. ”Det har varit ett prestigeprojekt hos en mycket engagerad kund som har följt projektet nära hela tiden”, säger Håkan Linberg. ”Allt från beräkning av soltimmar, snö- och vindberäkningar, säkerhetskrav inom tak och el till utsmyckning av elcentral-rummet har gjorts med högsta kvalitetskrav och med Per som intresserad och inspirerande byggherre”, avslutar Håkan. Han nämner bland annat att rummet för växelriktare har en led-slinga som byter färg; När det produceras mer elektricitet än gården använder, och gården exporterar el ut på nätet, lyser rummet grönt, när all el förbrukas själv lyser det blått och när det köps el är det rött sken.

Solcellsanläggningens hjärta, rummet med växelriktare

 

El av Sol projekterar, projektleder och monterar solenergianläggningar för lantbruk, industri, enskilda fastigheter, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag. Vi har levererat fler än 500 stora solcellsanläggningar över hela Sverige. Det betyder över 28 MWp (28 000 kWp) vilket motsvarar drygt 4 – 5% av den totala installationen i Sverige (698 MWp 2019). Anläggningarna har tillverkat över 37 000 000 kWh. Det är grön energi för mer än 3700 stora villors årsförbrukning och lågt räknat så har vi bidragit till att våra kunder har reducerat 3 700 ton CO2 mot den nordiska elmixen (100 CO2/kWh).

Per Watz (t.v) mottar priset för årets solcellsanläggning 2019. Priset, som utdelas av branschföreningen Svensk Solenergi, överlämnas av Håkan Lindberg från El av Sol.
Val Sibbern
Marknadsansvarig

Vi använder cookies för att du ska få en bra användarupplevelse. Läs mer om cookies här.